Zawiera: Oliwę z oliwek kreteńskich tłoczoną na zimno tzw. Extra Virgin
nasyconą ozonem wyprodukowanym z czystego tlenu przy użyciu generatora ozonu Korona L własnej produkcji.
Badania naukowe dowiodły, że ozon ma właściwości wiązania się z tłuszczami. Tworzy substancje, które pod wpływem wody uwalniają wolny tlen. Najlepszym tłuszczem, z którym można związać ozon jest oliwa z oliwek (extra virgin) tłoczona na zimno.
Technologia jej produkcji jest opisana w oddzielnym tekście. Oliwa taka ma ogromne znaczenie w kosmetologii i dermatologii będąc podstawą wielu preparatów chroniących skórę i zabezpieczających ją przed starzeniem.
Właściwości oliwy z oliwek znali już starożytni. Rytualne namaszczanie oliwą oprócz kontekstu religijnego i obrzędowego miało na pewno derywaty zdrowotne. Zawiera ona m.in. ponad 80% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, polifenole pochodzenia, rzecz jasna roślinnego.
Firma nasza wiążąc ozon produkowany z czystego tlenu z najwyższej jakości oliwą kreteńską extra virgin wytwarza naturalnego pochodzenia, dobroczynny dla cery, jałowy i trwały preparat. Dzięki oleistej postaci jest on łatwy do stosowania i łatwo przenika do głębokich warstw skóry.
Pod wpływem naturalnej wilgoci skóry, potu uwalniają się z niej substancje czynne biologicznie, które działają ochronnie, natleniająca i rewitalizująco. Jednoczesne, niszczące drobnoustroje właściwości ozonu powodują, że ozonowana oliwa może być stosowana za¬równo do poprawiania wyglądu zdrowej skóry, jak i do leczenia oraz łagodzenia różnych jej zmian chorobowych, takich jak: opryszczka, oparzenia słoneczne, odczyny po radioterapii, otarcia kikutów kończyn przez leje protez, rany, odleżyny, zmiany łuszczycowe, zapalne i owrzodzenia. Stanowi ona również doskonały środek do profilaktyki zakażeń stóp.
Rozpuszczanie ozonu w oliwie jest procesem kontaktowania się faz. Nasza firma stosuje barbotaż, czyli przepuszczanie ozonu w postaci pęcherzyków przez oliwę. Pęcherzyki zwiększają powierzchnię kontaktu między ozonem a cieczą. Jest to proces absorpcji, podstawowe zagadnienie inżynierii chemicznej. Barbotaż może być swobodny lub łańcuchowy.
W pierwszym, pożądanym przypadku pęcherzyki ozonu nie łączą się ze sobą, w drugim – tak. Wtedy ozon występuje w postaci słupa gazu. Parametry procesu absorpcji zależą przede wszystkim od wielkości pęcherzyków, prędkości przepływu ozonu (nadciśnienie, geometria) oraz lepkości cieczy. Wytworzenie pęcherzyka wymaga nadciśnienia wypełniającego go ozonu w stosunku do ciśnienia otaczającej go cieczy. Należy pokonać siły napięcia powierzchniowego. Policzenie powierzchni międzyfazowej przy barbotażu było przedsięwzięciem koniecznym i trudnym. Wyliczony został czas potrzebny do uzyskania odpowiedniego stężenia przy zadanej geometrii naczynia. Wyliczenia matematyczne dobrze przybliżyły praktykę.
Dlatego wytwarzana przez naszą firmę ozonowana oliwa z oliwek (zimnotłoczona) ma powtarzalne statystycznie stężenie ozonu. Zapewnia ono pożądane własności tej substancji oraz gwarantuje jej trwałość. Przy przechowywaniu w warunkach domowych preparat utrzymuje swe własności przez dwa miesiące, w lodówce - przez pięć, w zamrażarce - przez sześć. Przy korzystaniu z preparatu należy potrzebną ilość wylewać np. na spodeczek w taki sposób aby nie wprowadzić zanieczyszczeń do butelki.
Przechowywać ogólnie w jak najniższych temperaturach i w ciemnym miejscu.
Ozonowana oliwa - zamawianie i płatność:
Zamówienia są przyjmowane wyłącznie drogą elektroniczną; proszę je kierować
na adres: ozon.lublin@onet.pl potwierdzeniem przyjęcia do realizacji będzie
zwrotna wiadomość zawierająca kwotę do zapłaty i datę wysyłki.
Przesyłki realizowane za pomocą Poczty Polskiej lub przy większych
zamówieniach firmą DHL. Koszty transportu ponosi Kupujący.
Pojemność: 250 ml
Cena : 55 zł
Koszty dostawy :
- Poczta Polska : 7 zł
- Poczta Polska ( pobranie) : 15 zł
- Przesyłka kurierska : 20 zł
- Przesyłka kurierska pobraniowa : 25 zł